Friday, 30 October 2015

Anthology of Mythical


Entri malam ni ialah pasal An Anthology of Mythical Creatures
gambar ni menunjukkan jenis2 mythical creatures dari 
seluruh dunia..mungkin ada pernah dengar atau pun
tidak..


p/s itu saja utk malam ni..besok blk KL sbb dh habis cuti..
packing brg dulu..choww!!..

Penang Street @rt 2


Assalamualaikum...kita sambung balik ya..entri sblm sudah post psl pi Penang..
alang2 tu pi terus street art..


ni pula kat Lebuh Armenian..dua org bdk sdg mengayuh basikal..
basikal sebagai prop utk hidupkan art ini..kreatif!!




dan lain2 street art lgi kat Penang..sebenarnya byk lgi tpi xsempat pi semua
sebab hujan dan jerebu..apa lagi blk la..ok sampai sini saja entri kita hari ni..
see ya!!



Wednesday, 28 October 2015

Penang Street @RT


Assalamualaikum..apa khabar..sihat semuanya..ketemu lgi kita kat sini ya..
sekarang aku sedang cuti midsem..huhu..byk assignment yg diberi cthnya figure design..
entri sblm ni..dok tension dgn assignment..release tension dulu..huhu.
cuti2 ni diberi kesempatan utk jalan2 di kawasan penang...
apa aku buat kat sini..ni ha..pi Penang Street Art...byk art yg yang dilukis oleh
pelukis2 professional kat sini..lukisan tersebut hanya di sekitar bangunan lama tepi jalan dan kedai2 
saja tapi mampu menarik para pelacong kat sini termasuk orang luar..


di atas ni ialah gambar dkt Jalan Penang..lukisan beca dan org tua yang besar yang dilukis dkt tepi kedai saja..menarik kan..


gambar ni pulak dkt Lebuh Muntri..gmbr budak kecik seolah2 sdg bergayut..lukisan bersebelahan dgn tokong cina..



ni pulak dkt Lebuh Cannon..lukisan budak sdg mencapai sesuatu brg..

p/s ok sampai sini dulu nak makan sat..huhuuuu


Tuesday, 27 October 2015


before start, first study dulu apa tu Mythical Creatures dan jenis2nya..apa pun mari tgk video yang menunjukkan jenis haiwan+haiwan dan haiwan+manusia yang famous..nak kasi dapat ilham sikit..huhu..enjoy it!!..

Final Project for Figure Design


Today is gonna be the day
That they're gonna throw it back to you
By now you should've somehow
Realized what you gotta do
I don't believe that anybody
Feels the way I do about you now...

nyanyi dulu skit sbb final project is coming..oh nooo!! so scaring..keh3
btw hari ini aku akan post psl kelas jumaat lps sblm cuti midsem... nampaknya Mr M sudah bagi briefing psl final project pasal Mythical Creatures.. apa Mythical Creatures tu ?
ia ialah gabungan haiwan + manusia or haiwan + haiwan..
contohnya mcm Centaur, Anubis, Unicorn, Chimera dan mcm2 lagi la..
contohnya mcm gmbr bwh ni..


Unicorn..wujud ke ? Wallahualam la kan..


ni pulak mcm biasa semua kenal ikan duyung..manusia + ikan
byk crta tentang mermaid ni tpi semuanya mitos dan xda bukti..


ini pulak Harpy namanya..gabungan burung+manusia..so scaring rupanya..huuuuu..
mcm mna boleh jdi mcm ni..ish3..Wallahualam..



so inilah final project kita org..kena lukis gabungan manusia+haiwan..susah tu tapi xpa xsalah kalau cuba..hohohoho..
apa yg kena buat ialah drawing 5 pose human figure and 5 creatures and then pilih 2 yg terbaik...

usaha tangga kejayaan..kipidap dongibab!!
sampai sini ja entry hari ni..Assalamualaikum..




Thursday, 22 October 2015

Beli Barangan Art


Assalamualaikum..apa khabar semua ? sihat ?.. entri utk hari pula pasal beli brgn art pula ya.. lepas balik dari Zoo Negara aku and the geng pergi beli barang art kat Weststar Stationery di Taman Melawati..


inilah kedai yang dimaksudkan itu..kedai brg murah dan byk pilihan kalau ada jdi member lgi murah.. sapa nk kerja sini boleh la tu ada banner tulis "Jawatan Kosong"..






ini adalah dalaman kedai Weststar ni..besar juga la..kalau sapa2 minat melukis khususnya bgi kos art or animation boleh la mai sni beli barang sebab murah kalau guna member card.. mcm2 ada dlm kedai..nak apa semua ada kecuali dah habis stok..huhu



dah habis memilih barang apa lagi bayar la..ok la itu saja utk hari ni.. letih sgt sbb baru ja balik dari Zoo Negara..ok..nak rehat kat rumah dan tidur zzzz..huhuh.u.. see u next time...



Wednesday, 21 October 2015

Visit Zoo Negara Part 3


Assalamualaikum..ya jumpa lgi kita..ini part yg last..kita sambung..
kat Zoo Negara ini ada juga Butterfly Garden bkn haiwan ja tau..huhu..dlm tempat tu bkn sja rama-rama malah ada juga lebah yang berbisa dan jenis lipas yg xsama mcm lipas kat Malaysia ni..lagi menggerikan..huhu








p/s rama2 hingap kat buah nenas..



Akhirnya habis jga kita melawat Zoo Negara ni.. letih pusing2 dkt 3 jam dlm ni..huhuhu..
sblm tu bergambar kenangan dlu kat sini..kami jga disertai oleh student Madam Yoi (2D Animation) dan jga student diploma.. akhir kata..hrp bole datang sini lagi nanti..oraitttt!!!..bye..Assalamualaikum...jmpa lagi..





Tuesday, 20 October 2015

Visit Zoo Negara part 2.0


Assalamualaikum..ketemu lagi ya di part 2..kita sambung plak ya..


lecturer kita org iaitu Mr M sdg memberi taklimat ttg tugasan kami di sini iaitu melukis 3 haiwan kat zoo ni..lebih pon xpa lebih afdal kan..huhu..


lps beri taklimat kami pon terus masuk zoo..terdapat byk haiwan kat sini ya antaranya zirafah aka Lee Kwang Soo..hohoo


ini plak burung Emu


ini Rusa Bintik sdg posing baik punya utk kami lukis


ini plak haiwan kebanggaan Malaysia iaitu Harimau Belang or Harimau Malaya sdg berehat



video

kalau tdi harimau belang..mesti ada geng dia kan.. ini ha Harimau Putih yg sdg berenang dlm kolam..
mungkin sdg mandi kot..



ada juga 2 ekor Gajah sdg bermain dgn partnernya..



juga terdapat Unta Bonggol Satu namanya sdg berehat bwh panas terik..




ada juga Orang Utan kat sini.. kat bwh ada video Orang Utan sdg bergayut..tgk la dulu noh


video




ada juga Badak Sumbu Putih aka White Rhinoceros..


terdapat juga Brown Bear sdg tidur..


terdapat juga akuarium ikan kat sini..

  1. ada juga Humbolt Penguin yg comel kat zoo negara ni..



ok sampai sini sja dlu smbg di part 3 pula.. :D



Visit Zoo Negara part 1

Assalamualaikum wahai umat nabi Muhammad S.AW...hari ini aku pi zoo negara buat kali pertama..alhamdulillah..tercapai hasrat stlh sekian lama nk mai sini..tujuan aku kat sini bkn sja tgk haiwan malah ada tugasan yg akn diberi oleh Mr M iaitu lecturer kami..tugasannya ialah kena lukis 3 drawing mana2 haiwan di dlm zoo tersebut..so bkn sja2 mai sini tau....uhuhu


aku pi naik kereta..member2 yg lain naik bas unikl..kebetulan member bwa skli kereta boleh tumpang skli..tgk rmai org naik bas so naik kereta..ohh yeahhh...kami follow je blkg bas bgi mengaburi mata pihak musuh supaya mmber lain xnmpk...haha..dlm 30 minit mcm tu akhirnya smpi ke destinasi yg ditujui


akhirnya smpi juga kat zoo negara ni..


gambar ats ni ialah harga tiket nk masuk..boleh thn juga la harganya..ada i/c murah skit klau xda lgi mahal woo..


kita sambung kat part 2 pulak..sakit perut plak..ok bye..


Wednesday, 14 October 2015

@_@


MasyaAllah...apa benda aku lukis ni..buruk2..first time guna charcoal lukis benda ini mmg buruk la nampaknya nohh..tpi xpa lama2 elok la kot..lukisan sebenar mengambil masa beberapa bulan..tpi yang ini hanya 1 jam..ceritanya mmg huhuhuhu la..dah la smpi sini ja..cauuuuuu~~!!

nampaknya besok pagi kita akan ke tempat ini ya...moga dipermudahkan urusan..aminnnn
xsabar haih...


Bosan2 ni layan dlu video gesture..terbaikk!!!