Monday, 21 December 2015

Last Presentation


Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi..akhirnya tamat sudah subjek Figure Design untk sem 3 ni..
terima kasih kpd Mr M kerana beri tunjuk ajar sepanjang 4 bulan ni..masa present tdi takut pun ada but steady..huhuhu..org ke 7 kena present..ikut list no 16 tpi ramai xsampai lgi so kena org ke 7..
lega la dah lepas tpi xtau la markah mcm mna nti hope x fail..aminn..
ok that's all for today..jumpa lagi next semester..fasa bru will begin..insyAllah..

Wednesday, 16 December 2015

A.F.A is done


Akhirnya kelas Acting For Animation telah menutup tirainya petang tadi..Alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar..tahniah kpd 4 group yang berteater tdi..dari pukul 2 petang sampai pukul 7..
aku group ke 2..huhu..apa pun semua dah settle..penutup kls acting dgn nyanyian dari Sir Zaky
dan merasmikan kelas Acting For Animation dah tamat..sebelum bersurai tangkap gambar dulu..
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~





semua sporting habis..huhu..see u again guys!!
jeng2..

Sketch Book Drawing

sambil lyn lagu band Nirvana sambil tu lukis benda ni..Mr M nak 50 drawing
aku baru buat 34..huhuni antara drawing yg aku buat..nmpk buruk sikit..hhuuhuhu




lagi 16 drawing..huhuhu..apa pon penantian satu penyeksaan..huhuh

Final D.A.P


video

Akhirnya setelah 3 jam menghadap Soundtrack Pro..Alhamdulillah siap juga wat benda ni..
1 group 2 sorang..sorang buat 2 minit..setelah susun sound yg sesuai akhirnya siap juga..
keep it up !! doongibab!!...enjoy our video from me and my pal.

Animatic SD


video

Akhirnya..setelah bercengkang mata smpi 4 pagi ni hasilnya..Alhamdulillah..siap juga
mai tgk noh..enjoy..bye

Edit Video Animatic for Storyboard Design


Assalamualaikum semua...minggu ni merupakan week paling sibuk sekali dgn mcm2 presentation..
ayoyoyo..ni salah satu nya..final animatic storyboard..bercengkang mata juga la wat benda ni..
dgn mcm2 masalah..huhuhu..




banyak kerja nk wat benda ni..kena wat  storyline, thumbnail, rough and then animatic
fuhhh..kena crop satu2...semua ada 74 frames..1 helai kertas 2 frames..so semua ada 37 helai kertas..
sgt menyeksakan..hhhuuhu4
ok that;s all for today..byee



Sunday, 13 December 2015

Teater "AKU NAK MENJADI BNTANG"


Jangan lupa noh rabu ni pukul 2 petang kat Bestari Hall tingkat 2 ada pementasan teater "Aku Nak Menjadi Bintang"..
debaran kian terasa..huhhu..kami group ke 2 untuk teater ni..huhuhu..lagi beberapa hari ja lagi..jgn lupa bawa kawan2 or family mai tgk teater kami..xsabar rasanya (kononnya).. ada 4 pementasan teater akan berlangsung ..ni sebahagian fnal project untuk subjek Acting For Animation..hoho..
jangan lupa noh..~~~~~ 16 Disember ni..

Saturday, 12 December 2015

@-@


video

kreatif betul dia org ni..huhu
boleh cuba kat rumah..huhu

Thursday, 3 December 2015

Salam 6-1

Assalamualaikum semua..ketemu kita lagi..salam 6-1..huhuhu..entri hari crta psl bola ok..psl sesi cop untuk final project....hari ni seperti biasa tunjukkan progress kpd Mr M untuk dicop if ok Mr M kasi cop if not good sir x bagi cop dan suruh reduce..



seperti biasa para student menunjukkan assignment potret dan final untuk dicop




semua berpura-pura sibuk melukis sementara tunjuk progress final..




gambar atas ni..Mr M sedang memberi taklimat untuk presentation pada week 14..
minggu depan last cop..so kena rush sikit..huhu
apa yg kena ada pada hari presentation nti ialah
assignment yang diberi, sketch book 50 drawing, final project yang 
human poses ngan haiwan tu dan demo
iaitu melukis figure di papan putih..setiap 
seorang akan kena test..uhuuhu..
buat 2 hari iaitu khamis dan jumaat..
wish me luck..aminnn

that's all for today..see u again..

Friday, 27 November 2015

Poster For Teater




Hai..hari ni nak cerita sikit pasal poster teater sebagai assignment Acting For Animation yang di ajar oleh Sir Zaky..
Inilah poster yang aku buat dgn pertolongan housemate..
Alhamdulillah..poster aku diterima oleh sir..dalam2 banyak poster yang dihtr oleh ahli group aku..poster aku yang dipilih..
kata sir mcm international punya poster..huhuhu.. walaubagaimanapun..sir suruh edit balik bgi elok dan menarik perhatian penonton yang nk melihat kami berlakon teater..
sir suruh edit warna tu bgi pink..kata2 pujangga ke apa ke xkisah..ubah tarikh dan waktu apa semua la..ok itu saja utk hri ni..bye..have a nice day.. ;)

Saturday, 21 November 2015

Lukisan Charcoal @-@


Assalamualaikum..semlm kami semua diminta dtg ke kampus kerana utk assignment seterusnya iaitu melukis model menggunakan charcoal atas boxboard..bunyi mcm susah..sememangnya susah..T_T..
huhu..


itu dia model kami iaitu Ayeh.. Mr M sdg memberi penerangan lebih lanjut tentang aktiviti utk hari ini..nampak model sudah bersedia..


Mr M menyuruh semua yg boxboard saiz A0 or A1 lipat dua dan potong mjdi siza A2 agaknya..
supaya siapa yang lukis buruk boleh reduce..


aku sedang melukis model tersebut..haram xsama langsung...kah3


ini hasilnya..masyAllah buruknya..tapi tidak mengapa..jadikan besok lebih baik dari hari ini..
aminnn

ok..itu saja entri utk hri ni..assalamualaikum..






Cop Mengecop Session



Assalamualaikum..khamis yang lalu..spt biasa utk progress final project 5 human poses and 5 animals
sesi cop mengecop bermula..masing2 berusaha mendapatkan cop dri Mr M utk menyatakan sir accept..ramai juga accept ramai juga sir tak aprrove termasuk aku sekali..huhuhu


tudiaa..pakat pi serbu utk minta cop dri Mr M...lecturer kta org..



Sir sedang memberi komen tentang lukisan yang dilukis sama ada elok atau tak..


Sir lukis utk tunjuk contoh kpd lukisan yg masih kurang elok atau buruk


Akhir sekali, Mr M sedang beri taklimat tentang melukis model menggunakan charcoal pada hari sabtu ni..semua wajib hadir sebab ia assignment 15%..sapa xmai mmg rugi la..
lukis ats boxboard saiz A1..semua wajib ada boxboard..

p./s ok sampai sini saja..sayonara!!




Monday, 16 November 2015

My Birthday!!


Out of topic!!
Happy Birthday to me..ha ha ha ha
google pun sambut bezday aku daaa
akhirnya umur aku dh 20-an..huhuhu
apa pun thanks kpd yg wish..
harap xda tepung, telur or serbuk kari
huhuhu..kalau ada..
lariiiiiiiiiii!!!
tu saja ok bye...

Wednesday, 11 November 2015

5 Lukisan Termahal di Dunia pt 1


Entry kali ini ialah mengenai 5 lukisan termahal pernah di jual
dengan harga jutaan dollar..perghhh



5. NO 5 JACKSON POLLOCK (1948)


Pada tahun 2006, Bussinessman Amerika, David Geffenn telah menjual lukisan tersebut kpd
pemodal dari Mexico iaitu David Martinez dgn harga US$ 164 juta.

4. THE ARTIS MUSE or RECLINING NUDE AMEDEO MODIGLIANI (1919)



Lukisan "Nu couche"  dijual dgn harga US$ 170,405,000.00

3. LES FEMMES D'ALGER PABLO PICASSO (1955)


Karya Pablo Picasso ini dijual dengan harga US$ 179,37 juta di rumah lelong Christie, New York
USA

2. THE CARD PLAYES PAUL CEZZANE (1894-1895)


Lukisan ini dulunya lukisan paling mahal di dunia. Kini, jatuh ke tmpt ke 2. lukisan ini dibeli oleh
keluarga kerajaan Qatar dgn harga US$ 274 juta pada 2011. karya ini merupakan seni post-impressionist Paul Cezzane yang teragung.

1. NAFEA FAA IPOIPO or WILL YOU MARRY ME PAUL GAUGUIN (1892)

Inilah lukisan yg merampas takhta "The Card Player".. "Nafea Faa Ipoipo" daripada bahasa Tahiti 
yg bermaksud "Will you marry me". Pada bulan Februari 2015, satu lagi rekod tercipta apabila lukisan "Nafea Faa Ipoipo" menjadi lukisan paling mahal di dunia dgn harga US$ 300 juta. Lukisan ini dibeli oleh seorang Milionnaire dari Swiss iaitu keluarga Rudolf Staechlin. 










PELUKIS TERKENAL DI DUNIA 3



1. REMBRANDT VAN RIJN (1606-1669)



Rembrandt Harmenszoon van Rijn lahir di Leiden, Netherlands pada 1606
Beliau dianggap salah satu pelukis terhebat dalam sejarah
seni Belanda malah Eropah ketika era Golden Age
beliau bukan sahaja sebagai pelukis
malah sebagai seniman, guru dan penyair



Potrait of a Man, half length, with his arms akimbo dibuat pada tahun 1658
dilukis ini dijual dengan harga US $ 45.7 juta..
ini elok la sikit kalau nak jual mahal..huhu
lukisan ini tak pernah ditayangkan kpd org awam
dan org tertentu saja boleh lihat
kini, kita dapat melihatnya..hahhaaha (ketawa jahat)


2. PAUL CEZZANE (1839-1906)


Paul Cezanne 
lahir tanggal 19 Januari 1839 di
Aix-ei-Provence, France
pelukis post-impressionist berbangsa Perancis 
pada mulanya beliau mempelajari dalam bidang undang2
tapi tinggalkan begitu saja
dan ceburi bidang seni lukis
ketika sedang melukis beliau jatuh pengsan
seminggu kemudian, beliau meninggal dunia akibat pneumonia



Still Life with Jug and drapery lukisan karya Paul Cezzane ini dijual  US $ 60.205 juta
pada Mei 1999.
ini salah satu karya nilai yang tinggi




The Card Player terjual pada harga  US $ 274 juta
merupakan lukisan kedua paling mahal di dunia pernah terjual dan
dibeli oleh keluarga Kerajaan Qatar..mesti
tauke minyak ni..huhu
pada tahun 2011.
lukisan minyak ini sekitar tahun 1894-1895
agak2 lukisan apa paling mahal di dunia erk..
hmmm..

p/s nantikan pos seterusnya byee..






PELUKIS TERKENAL DI DUNIA 2


Assalamualaikum..kita continue entry sebelum ni..


1. PABLO PICASSO (1881-1973)


Pablo Ruiz y Picasso dilahirkan pada tahun 1881 di Malaga, Sepanyol.
seorang pelukis terkenal Sepanyol
walaupun lukisannya nampak pelik
tapi ada nilai artistik dan maksud tersendiri



Lukisan Nude, Green Leaves and Bust 
dilukis pada tahun 1932 dijual dengan harga 
US $ 106.5 juta di acara lelong di
Christie, New York
gilalah..berjuta2 lukisan ni walaupun nmpk pelik..ish3



Boy With a Pipe dilukis pada tahun 1905 pula
dijual pada harga US $ 104.1 juta pada tahun 2004
apa yg special aku pun xtau la..mahal sgt..bole beli
lamboghini veneno 10 biji..huhu


2. WILLEM DE KONNING (1904-1997)


Dilahirkan di Rotterdam, Netherlands pada tahun 1904
seorang pelukis expressionist
terkenal dgn lukisan
Women I, III dan V



Lukisan Women III dilukis pada tahun 1951-1953
dijual dengan harga US $ 152.5 juta
lagi confius aku..
lukisan cincai2 pun berjuta2
hahaha

p/s ok sambung nanti..dan azan..k bye








Tuesday, 10 November 2015

PELUKIS TERKENAL DI DUNIA 1


Assalamualaikum..apa khabar..ada baik ka macha ?
nak wat apa pun xtau dgn assignment bertimbun..arghh
stress..apa pun sambil lyn lagu dari band Blur..
entry kali ini ialah pasal pelukis2 yg terkenal dari abad ke 17, 18, 19 dan 20..


1. MICHAELANGELO  (1475-1564)



Lahir di Itali pada 1475
seorang pengukir , pelukis, arkitek, penyair yang terkenal pada zaman Renaissance 
yang menggunakan seni pembangunan barat


ini ialah hasil seni beliau yang bernama Sistine Chapel yang dilukis di siling
sebuah gereja pada 1508 dan siap tahun 1512.


2. Leonardo Da Vinci (1452-1519)


Lahir di Vinci, Itali pada 1452
seorang pelukis, arkitek, ahli ilmuwan dalam sains dan matematik.
Terkenal dgn lukisan yang tidak asing lagi iaitu Monalisa dan The Last Supper


inilah dia lukisan Monalisa yang famous tu
dikhabarkan harga lukisan ini mencecah hampir US $ 100 juta.. 
maybe dah US $ 200 juta kot..perghhh..mahal2..mcm2 bole beli guna duit tu..huhu
ada khabar angin mengatakan Monalisa merupakan hasil Da Vinci sendiri
Spekulasi pula mengatakan wanita ini wujud dan merupakan seorang isteri pedagang
sehingga kini..wanita yang bernama Monalisa yang diabadikan kepada 
sebuah lukisan kekal misteri sehingga kini..




ini pula The Last Supper yang dilukis pada tahun 1495 dan siap tahun 1497
lukisan ini dilukis di dinding gereja Santa Maria, Milan.
lukisan ni semakin lama semakin pudar akibat di telan zaman..

3. Vinceng Van Gogh (1853-1890)


Lahir di Zundert, Netherlands pada tahun 1853
seorang pelukis post-impressionist warga Belanda yang terkenal
pada abad ke 20.
riwayat hidup Van Gogh dikatakan sangat tragis..
beliau  Epilepsi iaitu sakit bahagian neurologi hingga
 mengakibatkan beliau memotong telinganya sendiri..
banyak spekulasi mengatakan bahawa Van Gogh membunuh diri..
serammm dehhhh.. >:O 


The Starry Night lukisan cat minyak yang dilukis atas kanvas pada Jun 1889,
ia menggambarkan pemandangan dari tingkap di bilik beliau  di Saint-Remy-de-Provence.


p/s itu saja untuk hari ini..nak buat kerja layan pula.
nti sambung lagi entri seterusnya...bye..Assalamualaikum